Shoe care – Hoe poets je je glad leren schoenen? Art. 2

Deze week gaan we dieper in op de stappen die we vorige week al besproken hebben. We zullen stap voor stap uitleggen hoe je je leren schoenen het beste kan verzorgen, zodat ze voortaan jaren mee kunnen.

Als het over schoenverzorging gaat zijn er verschillende methodes en benaderingen. Het is belangrijk om te weten dat er niet één manier is om je schoenen te poetsen.

Stap 1 – wassen

Wanneer je je schoenen moet wassen hangt af van verschillende factoren. Je kan het duidelijk zien: Je schoenen zijn erg vuil of dof  (door de grote hoeveelheid lagen schoensmeer) en het is tijd om ze te wassen. Er is geen standaard tijdsperiode tussen de wasbeurten in. Toch wordt het aangeraden om ze in ieder geval iedere zes maanden te wassen. Je kan het vergelijken met make up. Je brengt iedere keer weer een nieuw laagje aan maar verwijderd de oude lagen nooit. Door de oude lagen te verwijderen geef je de schoen weer nieuwe energie en krijgt het leer weer lucht.

Smooth leather-5

Om je schoenen goed schoon te maken zijn er twee goede producten:

  • Saphir Renomat
  • Saphir Saddle soap

Je kan zelf bepalen welke het beste werkt voor je. Renomat is makkelijker in gebruik, maar is niet zo mild als de Saddle soap. Beide producten zorgen voor een perfect schoon resultaat.

Renomat: Renomat kan worden aangebracht met een doek en moet drogen voor vijf minuten. Doop de doek in een klein beetje Renomat (je hebt niet veel nodig) en wrijf het in je schoen. Je zal snel de hoeveelheid schoensmeer zien die van je schoen afkomt. Zorg ervoor dat je niet te lang doorgaat met de Renomat. Het verwijderd na enige tijd naast het schoensmeer ook de kleur. Een keer over de gehele schoen heen is al meer dan genoeg.

Saddle soap: Met de Saddle soap moet je je schoenen echt schrobben met de zeep en water en vervolgens een nachtje laten drogen. Bevochtig een doek of spons met wat Saddle soap en blijf wassen tot de gehele schoen is bedekt met zeep. Was daarna de zeep eraf met water en laat je schoenen een nachtje drogen (bij voorkeur met kranten of schoenspanners voor een sneller resultaat).

Stap 2 – Voeden

Om het leer gezond en glanzend eruit te laten zien moet het gevoed worden. De beste manier om je leer te voeden is door Saphir Renovateur te gebruiken. Een neutrale kleurloze herstellende crème dat het leer voedt en herstelt. Het zorgt ook voor een milde reiniging van het leer. De Saphir Renovateur is daarom ook uiterst geschikt voor wekelijks gebruik. Smooth leather-8

Saphir Renovateur kan het beste worden aangebracht met een doek. Breng een kleine hoeveelheid van de crème aan door ronde bewegingen te maken. Zo masseer je de crème in het leer. Gebruik een aanbrengborstel (of een oude tandenborstel) om de Renovateur aan te brengen op de plek waar de zool en de schoen zijn verbonden. Om de crème goed zijn werk te laten doen, moet je het voor ongeveer 15 minuten laten intrekken. Verwijder daarna de overmaat aan crème door met een glansborstel eroverheen te borstelen. De Renovateur zorgt ervoor dat je schoen gevoed is, maar is nog niet afgewerkt. Na deze stap heeft je schoen nog een toplaag nodig voor glans en protectie.

Stap 3 – schoencrème

Het echte poetsen begint bij een goede schoencrème, zoals de Saphir Pommadier cream. Schoencrème is essentieel voor het poetsen van je schoenen. Het zorgt voor meer kleur van het leer dan elke was en het beschermt je schoen tegen strepen en schaven.

Breng een kleine hoeveelheid crème aan door een doek en een aanbrengborstel te gebruiken en maak kleine ronde bewegingen. Laat het intrekken in het leer voor 1o tot 15 minuten. Vergeet niet de ruimte tussen de zool en de schoen. Gebruik vervolgens een paardenhaar borstel om de schoen glanzend te maken en de overmaat aan crème te verwijderen.

Smooth leather-9

Stap 4 – schoenwas

Als je graag wil afsluiten met een hoogglans en goede protectie kan je Saphir Pate de Luxe wax gebruiken na de crème. De crème is de basis van de was en zorgt ervoor dat de was perfect op het leer blijft zitten. Je brengt de was hetzelfde aan als de crème. Gebruik een doek en maak weer ronde bewegingen om de was aan te brengen. Laat het voor een aantal minuten intrekken. Hierdoor verdampt het vocht, wat voor een mooie glans zorgt. Eindig altijd met de paardenharen borstel om de perfecte glans te creëren.

Smooth leather-10

Wil je de mooiste glans, zorg er dan voor dat je deze laatste stap een aantal keer herhaalt. Zo zorg je voor een aantal lagen schoenwas. De lagen moeten elk even gedroogd worden voor een aantal minuten voordat je de volgende laag weer aanbrengt. Gebruik weer de borstel en eventueel een druppel water om de lagen er stuk voor stuk op te smeren.

Een luxe aanvulling voor de perfecte glans is de Saphir Polishing glove. Of gebruik een oude nylon panty. Werkt ook heel goed.   

Smooth leather-13

Tip: Zijn de randjes van je schoen beschadigd en dof? Gebruik wat donkere was, het zal de scheuren opvullen en de beschadiging zal minder zichtbaar worden.

Written By
More from LD

Een tijdloos ontwerp

Traditionele en elegante horloges met een modern randje, dat is was het...
Lees verder