How to – Scheren als een baas

Scheren als een baas

Een gladgeschoren uiterlijk is prettig, maar om dat te krijgen is het belangrijk dat je weet wat je doet. Zorg er voor dat je goed bent ingesmeert. Gebruik een goed mes. En, niet vergeten: behandel je huid na een scheersessie met een hydraterende crème of aftershave.

Een checklist om jouw scheerervaring te verbeteren:

  1. Investeer in een goed mes!

Vrijwel dagelijks word je getrakteerd op reclames van tennissers, golfers, voetballers en filmsterren die het nieuwste scheermes aanprijzen. Toegegeven, het ziet er indrukwekkend uit – een scheerkop met vier, vijf of zes mesjes die soepel over de gladden huid van de beroemdheden heen trekt. In de praktijk echter, maakt het aantal mesjes niet uit. Alle roestvrij stalen messen die je bij de supermarkt of drogisterij koopt zijn gemaakt van hetzelfde materiaal en hebben een vergelijkbare levensduur. Bij luxe scheetsets zoals die van Distinctly Different is het mes wel van onderscheidende kwaliteit. Bij de aangeboden luxe scheersetten uit het assortiment vervang je niet de hele houder, maar slechts het mesje. Daarmee ben je ook nog eens, een stuk goedkoper uit.

  1. Vervang je mes op tijd

Je kent het wel: je haalt drie, vier of vijf keer met hetzelfde mesje over dezelfde haren heen, om te ontdekken dat je vrijwel niets hebt weggeschoren. Grote kans dat je mes niet scherp meer is. Een bot mes is niet alleen onhandig – het maakt je scheersessie veel langer dan noorzakelijk – het verhoogt ook de kans op scheerwondjes en uitslag. Houd een gemiddelde aan van vijf scheerbeurten per mes, dan ben je nooit te laat.

  1. Houd je scheergerij schoon en droog

Zorg er voor dat je je scheermes na het scheren goed schoonmaakt. Bacteriën nestelen zich maar al te graag in het residu aan haren en huidresten die achterblijven in je scheermes. En die viezigheid is weer verantwoordelijk voor uitslag na het scheren. Ook het roesten van je mes kan veel narigheid veroorzaken, bewaar daarom je scheermes altijd op een droge plek.

  1. Gebruik crème en olie in plaats van scheerschuim

Scheerschuim dankt zijn textuur aan water. Door de warmte van je huid verdampt dit water echter en slaat schuim na enkele minuten dood. Dit is niet bevordelijk voor een goede scheerprestatie, kan je je voorstellen. Voorkom dit problee door crème of olie te gebruiken in plaats van schuim. Crème en olie drogen minder snel en bevatten geen zeep maar huidverzorgende bestanddelen.

  1. Eerste hulp bij scheerpwondjes

Watten, pleisters en gaas in de aanslag? Scheerwondjes kunnen flink bloeden en ze laten nog weleens een lelijk plekje of uitslag achter. Wees daarom heel voorzichtig, vooral bij de gevoelige plekken in je hals en op je wangen. Gaat het toch fout? Probeer het bloed dan te stelpen met aluin. Met wat? Met aluin! Aluin is een mineraal dat al jaren gebruikt wordt door gespecialiseerde kappers en barbiers. Het stopt het bloeden meteen en voorkomt littekens.

Written By
More from Bas

24 uur in Amsterdam

BAR BOTANIQUE Een geweldige plek om te genieten van een kopje koffie,...
Lees verder