How to – Beginnen met nat scheren, waar moet je op letten?

Nat scheren behoort al een aantal jaar niet meer tot de categorie ‘net als vroeger’. Steeds meer mannen stappen weer over op het traditionele scheren. De beweegredenen zijn verschillend. Stijl, lekkerder scheren, betere producten, maar ook de portemonnee spelen een rol bij deze keuze. Dat laatste klinkt misschien raar, maar de mesjes voor een safety razor zijn stukken goedkoper dan bijvoorbeeld Gilette scheermesjes. Op al die afwegingen gaan we binnenkort in.

In dit artikel bespreken we de do’s & don’ts als je begint met nat scheren.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij nat scheren is het van belang dat je je huid goed voorbereidt op wat er komen gaat. Je gezicht even nat maken met wat koud water is helaas niet voldoende. Misschien ken je die warme natte handdoeken die bij de barbers gebruikt worden, dat is niet zonder reden… Was je gezicht goed met warm water zodat de haartjes zacht zijn. Na het douchen is in dat opzicht altijd een goed moment om te scheren.

Je zal er waarschijnlijk nog niet direct mee aan de slag gaan, maar een pre shave product helpt ook bij het zachter maken van de haartjes en het voorbereiden van je huid op de scheerbeurt.

Gebruik een goed scheerproduct

In de supermarkt is er genoeg te krijgen voor nat scheren en dat is toch vaak waar je begint. Maar het advies is om scheerschuim en -gel in een bus toch te laten staan. Vaak bevatten deze producten bestanddelen die ervoor zorgen dat je huid uitdroogt. Een scheercrème (het crème in de naam zegt het eigenlijk al) verzorgt de huid ook gelijk. Door het laagje dat je op je huid gelegd wordt, is deze ook beter beschermd tijdens het scheren.

Ook heb je met een goede scheercrème of scheerzeep veel minder last van allergieën en irritaties. Kies voor een scheercrème zonder parabenen, dat voorkomt een hoop. De producten van Edwin Jagger en Taylor of Old Bondstreet zijn bijvoorbeeld allemaal vrij van parabenen. Je kan het in allerlei verpakkingen krijgen. Een pot crème zie je het meest, maar ook een tube met crème, handig voor op reis of een scheerzeep, echt lekker old school, behoort tot de mogelijkheden. Kijk wat je zelf het lekkerst en meest praktisch vindt. De meeste producten kun je overigens met je handen aanbrengen, maar voor goed schuim en de echt lekkere ervaring adviseren we je een scheerkwast te gebruiken. Trust me, na een week wil je nooit meer zonder…

Luister naar je lichaam

Dat klinkt misschien wat zweverig, zo is het niet bedoeld. Eigenlijk draait het bij dit punt om twee dingen, de haartjes en de huid. Het makkelijkst scheer je met de richting van de haren mee. Dat is de eerste keer dat je het schuim opzet (bij elke scheerbeurt, dus niet alleen als je begint met nat scheren) scheer je met de groeirichting van de haren mee. Probeer voor de lol maar eens een klein stukje een andere kant op (haaks op of tegen de groeirichting in), dan merk je gelijk het verschil. Voor een nog gladder resultaat kun je een tweede keer schuim opbrengen en dan haaks op de groeirichting scheren en eventueel een derde keer tegen de richting in, maar dat is wel iets voor in een gevorderder stadium.

Je huid is dus het andere punt om rekening mee te houden. De huid van ene man is steviger dan bij de ander. Hoeveel druk je kan uitoefenen met je scheermes en hoe snel en hard je over je gezicht kan, hangt daarmee samen. Wees, zeker in het begin, een beetje mild voor je huid. Het is een nieuwe ervaring en daar moet je gezicht aan wennen. Druk niet te hard en en ga in rustige halen over je gezicht. Liever nog een tweede ‘zacht’ keer scheren, dan de eerste keer zo hard drukken dat je vol met schrammen zit.

Om je huid een fijne scheerervaring te geven is het overigens erg belangrijk nooit een droog stuk scheren, al zijn ze nog zo klein. Als je dat doet, sta je binnen de kortste keren met rode plekken op je gezicht. Zorg dus dat je altijd door schuim, gel of zeep gaat met je mes. Of in het uiterste geval gewoon water, zelfs dat kan als scheermiddel dienen.

Koop een aluin blok

Hoe goed je je ook inleest, hoe uitgebreid je voorbereiding ook is, hoe mooi je nieuw aangeschafte scheerproducten ook zijn, je gaat je vrijwel zeker snijden als je je de eerste keren nat scheert. En dat is logisch en absoluut niet iets waar je voor hoeft te schamen. Ook bij ervaren nat scheerders gebeurt het nog weleens. Het bloeden van die wondjes kan je heel makkelijk stoppen. Bij hele kleine sneetjes kan koud water het bloeden al stoppen, maar anders is daar altijd het aluin blok. Stip met het aluin even het wondje aan en het bloeden stopt vrijwel direct. Je kan het aluin na het scheren ook even over je gehele gezicht halen om de poriën goed te sluiten. Een nat aluin blok werkt net even lekkerder.

Written By
More from Bas

Timothy Oulton: Een Gentlemen’s Evening

Gentlemen’s Evening Een paar weken geleden waren wij te gast bij Timothy...
Lees verder