Shoe care – Hoe verzorg je je suède schoenen? Art. 3

In de vorige artikelen beschreven wij hoe je het beste kan zorgen voor je leren schoenen. In dit artikel zullen wij stap voor stap uitleggen hoe je je suède schoenen het beste kan verzorgen.
Veel mensen zijn bang om suède schoenen te kopen of te gebruiken. Vooral wanneer het regent. Ik kan echter zeggen, en veel andere schoenexperts, dat een hoge kwaliteit suède schoen bijna net zo goed bestand is tegen regen en slechte weersomstandigheden als leren schoenen. Maar alleen, als je ze goed verzorgt met goede kwaliteit schoenverzorging.

Stap 1 – hardnekkige vlekken en opgebouwd vuil

Suède schoenen zijn makkelijk schoon te maken met Saphir Gommadin – een zandsteen dat je suède niet zal beschadigen. Het steentje verwijderd vettigheid en andere vlekken. Door rondjes te draaien zal de gom waterschade, vet, en ander vuil afhalen en zal het suède herstellen in de originele staat.

Suede1

Gebruik de hoeken van de gom om de hardnekkige vlekken weg te halen. Tijdens het wrijven kan het zijn dat de zandsteen een beetje kruimelt. Dat is volstrekt normaal. Een crêpe borstel (suèdeborstel) zal deze kruimels makkelijk verwijderen.

Stap 2 – wassen

Veel mensen denken dat je suède niet nat mag laten worden, maar het tegenovergestelde is waar. Door suède nat te maken zorg je ervoor dat de kleur een gezonde boost krijgt. Het is daarom ook goed om eens in de zoveel tijd je suède schoenen goed te wassen. Het beste product voor het wassen van suède is Saphir Omninettoyant. Een speciale shampoo voor suède, nubuck, crêpe en textiel die het vuil verwijderd en de originele kleur omhoog haalt.

Suede2

Mix 1/3 Omninettoyant met 2/3 water en wrijf de mix ruim op het leer. Wanneer je het product over de gehele schoen hebt uitgewreven gebruik dan een kleine borstel om de zeepresten te verwijderen. Blijf borstelen tot alle schuim van de suède schoen af is.  

Suede3

Laat je schoenen volledig drogen: stop de schoenspanners in de schoen of vul ze op met kranten om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat je het drogen niet probeert te versnellen door de schoenen onder een kachel te zetten. Dit kan het haar van de suède beschadigen. Wanneer de schoenen zijn opgedroogd, gebruik je de crêpe borstel om het suède ruw te maken en de haren in dezelfde richting te borstelen.

Suede4

Stap 3 – voeden en beschermen

Spray je suède schoenen met een natuurlijke protectie spray zoals de natuurlijke Saphir Invulner spray. Doe zit één keer per maand voor optimale protectie, maar ook voor de voeding van het suède. Zorg ervoor dat je wegblijft van sprays die nano en siliconen bevatten. Dit kan je schoen op lange termijn beschadigen.

Breng je spray rijk aan en zorg ervoor dat je de spray 15 cm verwijderd heb van de schoen. Zo zorg je voor een gelijkmatige verdeling van de spray over de gehele schoen. Vergeet niet het gedeelte waar de schoen overloopt in de schoenzool. Laat de spray goed intrekken in de suède schoen en sluit af met de crêpe borstel.

Suede5

Wanneer nodig, is het mogelijk om een gekleurde spray te gebruiken om de kleur die verdwenen is terug te halen. Dit kan met de Saphir MDO Renovateur Suède spray. De meeste sprays op de markt bevatten gekleurde olie, zodat er een even kleur ontstaat zonder vlekken. Deze spray wordt op dezelfde manier aangebracht als de natuurlijke spray en kan worden gebruikt wanneer je ziet dat de kleur van je suède schoen vervaagt.

Tip 1: Vergeet niet eerst de randen van de zolen de poetsen met donkere schoensmeer. Dit zorgt ervoor dat de beschadigingen minder zichtbaar worden.

Tip 2: Gebruik de crêpe borstel dagelijks of wekelijks onderhoud. Dit is handig om je suède ruw en mooi te houden.

Tip 3: Voor het lange termijn onderhoud is het handig om een paar schoenspanners aan te schaffen. Schoenspanners zorgen er namelijk voor dat de kreukels en lijnen in het leer glad worden gemaakt en zullen de levensduur van je schoenen verlengen.

Volgende week zullen we het hebben over de perfecte “mirror shine”.

Hieronder een video waarin we elke stap duidelijk laten zien!

Written By
More from LD

How to – De cocktail dresscode.

De zomer komt er weer aan. Feestjes en partijen zullen in meervoud...
Lees verder