How To – “Mirror shine” je schoenen

Hoe “mirror shine” je schoenen?

Voor iedereen die de perfecte glans op zijn schoenen wil is er “mirror shine”. Het geeft de neus van je schoen een prachtige glans. Het geheim achter deze glans ligt in de meerdere lagen schoenwas die worden aangebracht en de glans van deze lagen. Hieronder worden alle stappen om dit te creëren duidelijk uitgelegd.

Een “mirror shine” wordt meestal toegepast op de neus van de schoen en in sommige gevallen op de hiel, omdat dit gedeelte niet buigt of vouwt tijdens het dragen van de schoenen. Een “mirror shine” aanbrengen op andere delen van de schoen heeft geen zin, omdat deze delen flexibel zijn en buigen. De schoenwas zal hierdoor barsten. We raden daarom aan op deze plekken niet meer dan één laag schoenwas te behandelen en voornamelijk schoencrème te gebruiken.

Voordat je begint met de “mirror shine” is het handig om je schoenen goed te reinigen en de oude poets te verwijderen. Dat is overigens niet altijd nodig, het ligt aan de staat waarin je schoenen verkeren.

Om je schoenen te wassen zijn er twee producten die je kunt gebruiken. Saphir Saddle soap en Saphir Renomat. Na het wassen van je schoenen, voedt en laat ze glanzen zoals uitgelegd in artikel 2. Er wordt aanbevolen om een gekleurde schoencrème te gebruiken voor het gewenste resultaat.

Mirrorshine-result2

Hoge glans

Nadat je alle voorbereidende  stappen hebt doorlopen, wassen, voeden en glanzen, kan je beginnen aan de “mirror shine”. De basis begint met het aanbrengen van verschillende lagen schoenwas en het laten glanzen van iedere laag. Niet elk leer is hetzelfde en daarom kan het zijn dat het ene paar meer lagen nodig heeft dan de ander.

We raden aan om te werken met Saphir Medaille d’Or Mirror Gloss. Dit is een mooie harde was waarmee je makkelijker een mirror shine opbouwd. Daarnaast is het handig om een neutrale Saphir Medaille d’Or Pate de Luxe bij de hand te hebben. Waarom vertellen we je later in dit artikel.  Als je een ander merk schoenverzorging wil gebruiken, zorg er dan voor dat er natuurlijke bijenwas in de basis van het product zit. Wanneer dit niet het geval is, raden wij af om dit product te gebruiken. Het kan het leer beschadigen en de levensduur verkorten.

Voordat je start

  1. Gebruik zwarte Mirror Gloss voor zwarte schoenen en voor iedere andere kleur schoenen de best matchende kleur schoenwas. Is jouw kleur niet beschikbaar? Gebruik dan neutrale schoenwas. Let wel dat het makkelijker is om je schoenen te mirror shinen met een kleur dan met een neurale schoenwas.
  2. Gebruik een katoenen doek zodat je geen krassen maakt in de schoenwas wanneer je de lagen uitpoetst. Door de lagen schoenwas te bekrassen kan het zijn dat je geen “mirror shine” krijgt.
  3. Wikkel de doek om je middel- en wijsvinger, zodat je een small en glad oppervlak hebt om mee te poetsen.

https://youtu.be/qC25PV70Wzw

De eerste lagen (1 t/m 3)

Breng eerst een klein beetje Mirror gloss schoenwas aan op de doek en masseer de was in het leer van je schoenen. Zorg ervoor dat je de doek goed vast heb, zoals wordt getoond in de video. In het algemeen is het de regel om zo weinig mogelijk schoenwas te gebruiken, maar voor de eerste drie lagen wil je in dit geval iets meer aanbrengen. Het gaat erom dat je de poriën en structuur van het leer egaliseert met de schoenwas. Alleen dan zal je een hoogglans afwerking bereiken.

Na het aanbrengen van de eerste laag op de ene schoen, begin je met de andere schoen. Dit is zodat de schoenen om en om de waslaag in kunnen laten trekken. Direct na het afronden van de tweede schoen ga je weer terug naar de eerste schoen om de was te laten glanzen.  Het is prima om de eerste laag even snel met een borstel uit te poetsen en daarna even met een doek na te wrijven. Gebruik daarbij zo weinig mogelijk druk omdat je anders de was weer van de schoen afwrijft. Het gewicht van je vingers is vaak genoeg qua kracht.  Wrijf met de doek snel over de punt van de schoen om hitte te creëren. Hierdoor smelt de was en wordt deze makkelijk over de schoen verdeeld. Herhaal deze stappen voor de eerste drie lagen.

Na de derde laag kan je zien of je genoeg was hebt gebruikt, door met je vingers de punt van de schoenen aan te raken. Des te minder je de structuur van het leer voelt des te beter.

Het opbouwen van de glans (laag 4 – rest)

Breng de volgende laag was aan, maar probeer vanaf deze laag (laag 4) per keer zo min mogelijk schoenwas aan te brengen op de schoen. Een druppel water zal helpen om de was gelijkwaardiger over het leer te verdelen en meer glans te creëren.

Wacht na iedere keer dat je de mirror gloss aan hebt gebracht ongeveer een minuut. Hierdoor droogt de schoenwas op de schoen, en is het makkelijker om de was te laten glanzen. Dit zorgt er tevens voor dat je de schoenwas niet van de schoenen af poetst. Maak de was glanzend door met een katoenen doek snel over de schoenwas te gaan. Gebruik de doek op dezelfde manier, zoals eerder aangegeven in de video. Deze manier zorgt ervoor dat er veel warmte ontstaat wat zorgt voor meer glans.

Tip!: Breng twee drupjes water aan op de neus van je schoen voordat je de schoenwas uitpoetst. Het water zal de hitte helpen verdelen en zo een gelijkmatigere laag schoenwas creëren.

Normaliter heb je een mooie spiegel glans na een laag of 6 met de Mirror Gloss van Saphir. Zo niet raden we aan de laatste stappen te herhalen. Het komt soms voor dat je simpelweg meer lagen nodig hebt alvorens je een mirror shine bereikt. Als er een witte mist ontstaat in de lagen schoenwas raden we aan een laagje Pate de Luxe schoenwas aan te brengen en uit te poetsen. Deze schoenwas bevat meer oplosmiddel dan Mirror Gloss en helpt de was zijn glans te herstellen.

Geen gereedschap!

Vind je het moeilijk om de glans te krijgen die je graag wilt? Gebruik dan gewoon je vingers. Wrijf met je blote vingers over de schoenwas en breng daarna aan op je schoen. Gebruik de bal van je hand om de schoenwas op te poetsen. Doordat je je blote hand gebruikt creëer je meer hitte dan met een doek en krijg je meer glans.

Om de rest van je schoen in de was te zetten gebruik je Saphir medaille d’Or shine glove. Deze handschoen zorgt ervoor dat je een groter gedeelte van de schoen bereikt dan met alleen twee vingers.

Written By
More from LD

NIEUW – Fjällräven bags

Fjällräven, wie kent het merk nog niet? Het Zweedse merk is sinds...
Lees verder