How to – De cocktail dresscode.

De zomer komt er weer aan. Feestjes en partijen zullen in meervoud plaatsvinden en we krijgen er vroeg of laat allemaal eens mee te maken. De uitnodiging met de tekst: dresscode, cocktail attire.

We weten allemaal hoe dit er ongeveer uitziet, maar hoe moet het echt? Is het een pak of een spijkerbroek met een hemd? Wat zijn nou de echte do’s en don’ts binnen deze dresscode. Wij zullen je in dit artikel er alles over vertellen, zodat je zomer zonder zorgen kan beginnen!

De misvattingen.

Laten we beginnen met de misvattingen binnen deze dresscode. De fout die veel gemaakt wordt bij het denken aan cocktail attire is dat men denkt zich volledig uit te moeten dossen voor deze gelegenheid. Ze gaan voor de volledige black tie look of een ‘preppy’ optie met een gekleurd pak en gekke stropdas.

Maar geloof het of niet, de officiële regels zijn verbazingwekkend eenvoudig en enigszins gereserveerd.

Hoe moet het wel?

Beginnend bij de basis is cocktail attire een dresscode die uitgaat van een semi-formele outfit in een donkerdere kleur, denk aan donkergrijs of navy, met nette schoenen (van Loake bijvoorbeeld) en een stropdas (zie DD webshop).

Ten opzichte van andere dresscodes is er bij cocktail attire ruimte voor aanpassingen naar eigen smaak en style. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende stoffen en materialen. Katoen werkt goed in de zomer en flanel voor de koude dagen.

Je kan ook kiezen voor een diepe kobalt kleur in plaats het veelgebruikte navy. Ook burgundy werkt goed. Daarnaast is een subtiel patroon ook welkom. Denk aan een navy marine ruit of een donkergrijze dunne krijtstreep. Zolang je voorzichtig aan de gang gaat met donkere tinten zul je niet snel de fout in gaan.

Een tip, probeer zwart te vermijden. Je zal hierdoor opgaan in de menigte en voor je het weet wordt je aangezien als kelner en sta je drankjes op te nemen. Dat is uiteraard niet de bedoeling.:)

Het witte hemd.

Witte hemden zijn eigenlijk altijd een makkelijke en goede optie voor een cocktail attire, maar erg uitdagend is het niet. Toch is er bij cocktail attire weer wat ruimte voor creativiteit. Het is zeker een uitdagende stap, maar een overhemd met een patroon kan hier wel, waar het uiteraard niet bij de black tie en/of bij de meer conservatieve business attire kan.

Accessoires

Daarnaast is er wat meer vrijheid voor je accessoires. En weer de patronen werken maar al te goed. Denk aan pocket squares met patronen, gebloemde stropdassen, broches etc. Deze accessoires zullen opvallen, maar binnen deze dresscode zorgt het voor een volledig geaccepteerde maar visueel interessante look! En natuurlijk kan je je schoenen hierbij aanpassen, door een oxford om te wisselen met bijvoorbeeld een mooi paar loafers of zelfs een monkstrap (zie Loake).

Voel je goed!

Al met al is het belangrijk een look te creëren die bij je past. Door te experimenteren met verschillende (donkere) kleuren en patronen is er voor iedereen een look! Vergeet alleen nooit dat het geen casual event is. Zorg voor een respectabele maar interessante look zonder af te wijken van de tips hierboven. Subtiele aanpassingen zijn welkom, zolang ze niet te ver afwijken van de semi formele dresscode regels.

 

Succes!

 

Written By
More from LD

NIEUW – Fjällräven bags

Fjällräven, wie kent het merk nog niet? Het Zweedse merk is sinds...
Lees verder