Shoe Revival – Crockett & Jones

Het is weer tijd voor een artikel van de Shoe Revival month die we in februari hebben gehouden en dit keer is het model Crockett & Jones Savile Single Monk Strap (mahonie) aan de beurt. Dit paar heeft de volgende aandachtspunten:

 • Waterschade, vooral op de zijkant van de schoen
 • De achterkant van de schoen had last van droge plekken en krassen
 • Beschadiging van het leer op de neus van de schoen

Het proces stapsgewijs met de gebruikte producten:

 1. Grondige reiniging met Saphir Renomat (3x)
 2. Het leer gevoed met Saphir Renovateur
 3. Het leer gekleurd met Saphir Pommadier crème (mahonie) (4x)
 4. De gehele schoen opgepoetst met Saphir Médaille d’Or Mirror Gloss (1x)
 5. En tot slot de neus van de schoen een mooie mirror shine gegeven met de Saphir Médaille d’Or Mirror Gloss (3x) en de Saphir Médaille d’Or Pate de Luxe (1x)

Daarnaast hebben we gebruikt:

Reinigen, voeden en kleuren
Door de vlekken en beschadigingen op dit paar schoenen zijn we begonnen met de schoen eerst in z’n geheel schoon te maken met Saphir Renomat. Zo hebben we oude lagen schoenpoets en hardnekkige vlekken verwijderd. Omdat we het leer helemaal hebben gereinigd met Renomat is het nu de perfecte tijd om het leer te voeden. Daar voor hebben we Saphir Renovateur gebruikt. Daarna hebben we de schoenen weer zo dicht mogelijk bij hun originele kleur terug gebracht. In dit geval hebben we dat gedaan met Saphir Pommadier crème in de kleur (mahonie).

Mirror Shine
Zoals bij meerdere paren hebben we de renovatie afgesloten met een goede mirror shine. Wat we hebben gedaan met Saphir Médaille d’Or Mirror Gloss

In het kort ziet de opbouw van onze mirror shine er zo uit:

 1. De eerste laag die we aanbrengen is Pate de Luxe. Deze eerste laag brengen we op de gehele schoen aan. We poetsen de schoen even snel op met een schoenpoetsborstel na het aanbrengen met een doek.
 2. Nu beginnen we met het opbouwen van lagen schoenwas op de neus en hiel van de schoen. Dat doen we met de harde schoenwas: Saphir Mirror Gloss. Voor de eerste twee lagen gebruiken we een royale hoeveelheid schoenwas omdat we eerst de structuur van het leer moeten egaliseren met schoenwas. Alleen als je de structuur egaliseert krijg je een hoogglans effect.
 3. Na 3-5 lagen gaan we verder met Saphir Mirror Gloss. Gebruik nu een kleine hoeveelheid per keer dat je het aanbrengt. Poets de was op met een katoenen schoenpoetsdoek. Wrijf niet te hard! Het gewicht van je vingers is vaak al voldoende. Je kan een beetje water gebruiken om de schoenwas egaler uit te poetsen.
 4. Sluit af met een laagje Pate de Luxe. Ook als je een mist in je lagen schoenwas krijgt is het goed om even een klein beetje Pate de Luxe te gebruiken. Hier zit meer oplosmiddel in wat ervoor zorgt dat de harde schoenwas nog egaler opdroogt en meer glanst.

*Het opbouwen van een mirror shine doen we alleen op de neus en hiel van de schoenen. Dit zijn namelijk de onderdelen van de schoen die niet buigen en meevormen tijdens het lopen. Schoenwas droogt namelijk hard op, en kan dus gaan barsten tijdens het lopen op delen van de schoen die meebuigen.

Last, but not least hebben we de randen van de zolen even bijgewerkt met bruine schoenwas.

Deze Crockett & Jones zijn volgens ons het beste hersteld uit de 5 paar waarmee we hebben gewerkt.

Written By
More from BODD

Top vijf Vaderdag cadeaus

Binnenkort is het weer tijd voor Vaderdag en dus de uitgelegen kans...
Lees verder