Shoe Revival – Santoni

Deze keer zijn we aan de slag gegaan met een paar Santoni Double monk strap schoenen. Dit paar had de volgende aandachtspunten:

 • Zwarte plekken over de gehele schoen (afkomstig van een combinatie tussen waterschade en slijtage)
 • Krassen en beschadigingen op de neus van de schoen
 • Hakken en zolen van de schoenen waren aan vervanging toe

Het proces stapsgewijs met de gebruikte producten:

 1. Grondige reiniging met Saphir Renomat (2x)
 2. Zwarte plekken bewerkt met Winter Hiver (2x)
 3. De schoenen geverft met Teinture Francaise schoen verf in de kleur fauve geel.
 4. Na het schoonmaken en verfen hebben we het leer een nieuw leven in geblazen met Saphir Renovateur.
 5. Hierna hebben we de neus van de schoen behandelt met de Saphir Médaille d’Or Pommadier crème (kleur 05) en de rest van de schoen met 03
 6. En tot slot de schoenen een mirror shine gegeven met Saphir Médaille d’Or Mirror Gloss (5x) en Saphir Médaille d’Or Pate de Luxe (1x)

Daarnaast hebben we gebruikt:

Reinigen, voeden en kleuren
Door de doffe kleur en de vele beschadigingen die de schoenen had, hebben we besloten om de schoen eerst een grondige reiniging te geven met Saphir Renomat. Nadat de oude was en crème waren verwijderd hebben we de donkere plekken op de schoen twee keer behandelt met Saphir Winter Hiver. Nu de schoen helemaal kaal is gehaald hadden we besloten om deze schoen te gaan verven, wat we gedaan hebben Saphir Teinture Française Shoe Dye. Na het reinigen en verven zijn we het leer van de schoen gaan behandelen met Saphir Renovateur, om het leer een nieuw leven in te blazen.

Mirror Shine
Ook bij dit paar hebben we de renovatie afgesloten met een goede mirror shine. Omdat de neus en de hak van de schoen een donkerdere tint heeft dan de rest van de schoen hebben we die behandelt met Saphir Médaille d’Or Pommadier crème (kleur 05) en de rest van de schoen is behandelt met Saphir Médaille d’Or Pommadier crème (kleur 03). En tot slot zijn de schoenen afgewerkt met Saphir Médaille d’Or Mirror Gloss (5x) en Saphir Médaille d’Or Pate de Luxe (1x).

In het kort ziet de opbouw van onze mirror shine er zo uit:

 1. De eerste laag die we aanbrengen is Pate de Luxe. Deze eerste laag brengen we op de gehele schoen aan. We poetsen de schoen even snel op met een schoenpoetsborstel na het aanbrengen met een doek.
 2. Nu beginnen we met het opbouwen van lagen schoenwas op de neus en hiel van de schoen. Dat doen we met de harde schoenwas: Saphir Mirror Gloss. Voor de eerste twee lagen gebruiken we een royale hoeveelheid schoenwas omdat we eerst de structuur van het leer moeten egaliseren met schoenwas. Alleen als je de structuur egaliseert krijg je een hoogglans effect.
 3. Na 3-5 gaan lagen we verder met Saphir Mirror Gloss. Gebruik nu een kleine hoeveelheid per keer dat je het aanbrengt. Poets de was op met een katoenen schoenpoetsdoek. Wrijf niet te hard! Het gewicht van je vingers is vaak al voldoende. Je kan een beetje water gebruiken om de schoenwas egaler uit te poetsen.
 4. Sluit af met een laagje Pate de Luxe. Ook als je een mist in je lagen schoenwas krijgt is het goed om even een klein beetje Pate de Luxe te gebruiken. Hier zit meer oplosmiddel in wat ervoor zorgt dat de harde schoenwas nog egaler opdroogt en meer glanst.

*Het opbouwen van een mirror shine doen we alleen op de neus en hiel van de schoenen. Dit zijn namelijk de onderdelen van de schoen die niet buigen en meevormen tijdens het lopen. Schoenwas droogt namelijk hard op, en kan dus gaan barsten tijdens het lopen op delen van de schoen die meebuigen.

Written By
More from BODD

Shoe Revival – Crockett & Jones

Het is weer tijd voor een artikel van de Shoe Revival month...
Lees verder