How To – De tuxedo

De smoking, dinner jacket of tuxedo is een klassiek avondpak voor de echte heer op gala’s, diners en andere gelegenheden die zich ’s avonds afspelen. Wereldwijd wordt de smoking zeer geregeld gedragen en het is dan ook de wat sportievere versie van het rokpak.

De Tuxedo

Een smoking bestaat uit een jas, veelal zwart of donkerblauw van kleur, met een zijden sjaalkraag of met zijden puntrevers. De broek heeft langs de heup omlaag een zijden streep tot onderaan de enkel. Het tuxedo is voor het eerst verschenen in 1887 in Engeland en wat later, in 1889, waaide de trend over naar de Verenigde Staten. De naam tuxedo komt van origine uit Amerika, Tuxedo was de naam van een rijkenenclave in New York waar het pak veel werd gedragen.

Ook wordt de smoking geregeld een pinguïnpak genoemd, gezien de gelijkenis met de vogel die veel voorkomt in koude oorden. Met de smoking gaan een aantal belangrijke kledingstukken gepaard, zo is een goed gestreken smoking hemd met gesloten of open knooplijst een must, zoals die van Emanuel Berg. De boord kan zowel een normale als een vadermoordenaarsboord zijn. Vaak wordt het hemd afgemaakt met een zijden strik. Let erop dat u deze zelf knoopt, dit geeft meer flair aan uw outfit en maakt de smoking minder stijf.

Daarnaast is het een traditie om onder dit avondpak, een paar zijden kousen te dragen. Zodat u soepel kunt bewegen over de dansvloer. Een wollen of katoenen paar kousen is echter net wat duurzamer, bijvoorbeeld een mooi paar van Pantherella. Onder de smoking draagt u bij voorkeur een paar zwarte laklederen schoenen, bijvoorbeeld van Loake.

tuxedo

 Links de puntrevers, rechts de sjaalkraag

Written By
More from Donny

HESTRA – Handgemaakte handschoenen uit Zweden

De geschiedenis van HESTRA Het verhaal van HESTRA begint bij Martin Magnusson...
Lees verder