Wereldkampioenschap schoenpoetsen? Are you for real?

‘Het wereldkampioenschap schoenpoetsen? Je maakt een grap toch?’ Die reactie kregen we de afgelopen weken geregeld als we vertelden waarom we vorig weekend naar Londen zouden gaan. Maar het is in onze business toch echt een serieus event.

Op zaterdag 7 april was The Music Room in Mayfair in hartje Londen de plek waar zo’n 1000 schoengekken samenkwamen. Het was het toneel voor de Super Trunk Show die door een Zweedse schoenfanaat, Jesper, en een Amerikaan in Londen met z’n eigen schoenenmerk, Justin, sinds vorig jaar wordt georganiseerd.

In een toch enigszins als een danszaal ogende omgetoverde ruimte stonden honderden paren te glimmen voor het van over de hele wereld overgekomen publiek. Het doel van de Trunk Show is het tonen van schoenmerken die op de betreffende plek minder bekend zijn. Grote Engelse spelers als Crockett & Jones en Edward Green tref je dan ook niet aan. Het zijn vooral schoenen van Italiaanse, Spaanse en Aziatische makelij die er te vinden zijn. Een selectie van deelnemers: Barbanera, Mario Bemer and Paolo Scafora, Matsumoto, Miyagi Kogyo, TLB, J. FitzPatrick shoes.

Naast mooie schoenen draait de dag ook om schoenverzorging. Saphir is als sponsor van het event goed vertegenwoordigd in de ruimte. En tijdens de schoenpoetswedstrijd draait het eigenlijk vooral om hun producten en de schoenen. De titel WK heeft de organisatie er zelf aan gegeven overigens, maar als je zoveel mensen naar Londen kan krijgen voor een zaterdag kijken naar en praten over schoenen en schoenverzorging, dan kunnen we ze het niet kwalijk nemen.

De wereldtitel ging dit jaar naar John Chung, eigenaar van de shoe shine bar Mason & Smith in Singapore. Hij toverde in twintig minuten een paar normale Loake schoenen om in een bizar glimmend exemplaar.

Voor:

Na:

Wij zijn bij Distinctly Different best kundig met een doek en schoenwas, maar dit krijgen we in twintig minuten toch niet voor elkaar. Dat is misschien ook de reden dat we er als toeschouwer en niet als deelnemer aanwezig waren…

De schoenmaak competitie was, hoewel minder uitgelicht, eigenlijk veel imposanter. Niet alle vierentwintig inzendingen waren even goed gelukt, maar er zaten een paar pracht exemplaren bij. Dit is de winnende schoen van Patrick Frei, echt een verzameling van prachtige details, maar oordeel zelf hieronder of bekijk het hele verslag op de The Shoegazing Blog.

Natuurlijk is die zaterdag in Mayfair, zoals de naam al zegt, een Show. Hoewel het voor veel mensen (de schoenmerken, de drie schoenpoetsers en de vierentwintig schoenmakers) om die dag draait, ligt ons belang er veel meer omheen. De stad is een aantal dagen gevuld met de fanaten uit de business, relaties, concurrenten en mogelijke leads. En alles mengt met elkaar. Op donderdag hadden wij een diner dat opgeleukt werd door de organisator van het event, maar ook door de schrijver van het boek Master Shoemakers. Deze man gaat na het schrijven over de beste schoenmakers ter wereld hetzelfde doen over kleermakers. Voor dat doel heeft hij bij tien grote kleermakers in de wereld eenzelfde stuk stof langsgebracht met daarbij de opdracht: ‘maak een pak in je huisstijl, daar ga ik over schrijven’. Dat deze ietwat gestoorde, maar zo bevlogen liefhebber van mooie kleding straks tien pakken in dezelfde stof thuis heeft hangen neemt hij op de koop toe. Wat een geweldige vent!

De dagbesteding op de vrijdag durfen we bijna niet te benoemen, maar het is toch echt heerlijk een hele middag zoet zijn in één stukje straat. Tussen de eerste (Crockett & Jones) en laatste winkel (Taylor of Old Bond Street) die we op Jermyn Street bezochten, zit volgens Google Maps 141 voet en je zou er één minuut te voet over doen, niet de ruim vier uur die we er besteedden. Dat krijg je als je in elke schoenwinkel die je binnenloopt een enthousiasteling aantreft die het geweldig vindt eindelijk iemand tegenover zich te hebben waarmee hij over ogenschijnlijk onbenullige dingen te praten als de dichtheid van de doek waarmee je poetst of tot hoever je het beste je schoenwas kan laten uitdrogen voor de optimale shine. Heerlijk om mensen te spreken die dagelijks bezig zijn met de producten waar wij al jaren over schrijven en adviseren en die in de praktijk brengen wat wij onze klanten vertellen.

De datum voor volgend jaar is nog niet bekend, maar wij gaan zeker weer. Mocht je van schoenen houden en Londen, dan kunnen we het je zeker aanraden dat weekend in te plannen!

Meer lezen over en zien van het event? Of alle deelnemers aan de Super Trunk Show 2018 bekijken, lees dan het hele stuk terug op The Shoegazing Blog. @Jesper&Justin, thanks and see you next year!

Written By
More from Bas

How to – Scheermesjes, verschillende scherptes en merken

In deze blogpost zal ik uitleggen waarom je met een safety razor...
Lees verder